Schoonebeek - Den Haag info@brendesign.nl

Welk lettertype kies jij?

23 december 2017 Brendesign 0 Comment

Hoe kijk jij naar lettertypes? Is het je weleens opgevallen dat het standaard lettertype waarmee Microsoft Word begint Calibri heet? Dat Calibri er heel anders uit ziet als Arial?

In de wereld van lettertypes zijn er oneindig veel keuzes zelfs zoveel dat de verschillen soms moeilijk zichtbaar zijn. De keuze voor een lettertype bij het maken van een document is van grote invloed op hoe je document wordt gelezen. Maar welk lettertype moet je kiezen?

Lettertype-soorten

In de basis zijn er vier verschillende soorten lettertypes: serif, slab serif, sans serif en script. Als je een goede keuze wilt maken, begin je door uit deze vier richtingen te kiezen.  Een script is een digitaal lettertype dat gemaakt is uit geschreven letters. Een script geeft een losse, informele sfeer aan een tekst. Er bestaan veel algemene scriptlettertypen die gekocht kunnen worden, maar in een aantal gevallen worden voor zetwerkzaamheden exclusieve lettertypen gemaakt van handschriften. Een officieel stuk in een script-lettertype zetten, zou bijvoorbeeld niet voor de hand liggend zijn.

 

Lettertype Kostic Serif ontworpen door Kostic Type Foundry.

 

Commerciële lettertypes

Op je computer staan vaak al heel veel verschillende lettertypes geïnstalleerd, zodat je genoeg voorbeelden als keuze hebt. Dat zijn alleen vaak niet die mooie lettertypes die worden gebruikt in je favoriete magazine of bij je favoriete merk. Zij gebruiken commerciële lettertypes die je apart aankoopt of zelfs apart zijn ontworpen.

Lettertype Brix Slab, ontworpen door HVD Fonts.

 

Lettertype met extra opties

Wanneer je meer keuze wilt hebben bij het maken van je document kun je daarvoor speciaal lettertypes kopen of laten ontwerpen.  Een van die mogelijkheden is bijvoorbeeld om in artikelen te kiezen voor ‘uithangende cijfers’ die mooier meelopen tussen de woorden en zich min of meer hetzelfde gedragen. Heb je halverwege een tabel in je tekst? Dan wil je binnen jouw lettertype de optie hebben om de uithangende cijfers te vervangen voor tabelcijfers. Bij de meeste standaardlettertypes op je computer heb je die mogelijkheid helaas niet. En dat is nog maar een van de vele beperkingen…

Helvetica is een van de bekendste Sans Serif-lettertypes, ontworpen door Max Miedinger en Eduard Hoffmann.

 

Lettertypes downloaden

Een van de betere websites die kwalitatief goede en gratis lettertypes aanbieden is FontSquirrel. Als je daar een mooi lettertype gevonden hebt, dan kun je hem downloaden en tussen de andere lettertypes op je computer zetten. Wil je nog professioneler te werk gaan? Dan kun je ook een kijkje nemen op de website van MyFonts. Daarop staan commerciële lettertypes in verschillende prijsklassen die je nog meer mogelijkheden geven met je tekst.

 

Frost is een script-lettertype, ontworpen door Fenotype.

 

 

leave a comment

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: