Schoonebeek - Den Haag info@brendesign.nl

Wat is een SSL-certificaat en waarom is het belangrijk?

28 november 2017 Brendesign 0 Comment

SSL staat voor Secure Sockets Layer en is een beveiligingsprotocol waarmee gevoelige gegevens op een veilige manier worden verzonden tussen een webserver en de browser van de website bezoeker. Een SSl-certificaat is een bestand dat zorgt voor een betere beveiligin van gegevens tussen de server (van jouw website) en een internet browser zoals Chrome of Fire Fox.

SSl-certificaten maken gebruik van het https-protocol van de browser via een speciale poort, wat de beveiligde verbinding tot stand brengt. Daardoor is een bepaalde gedeelte van de website ook alleen te bereiken door er https:// voor te zetten.

Doordat SSL certificaten een beveiligde sleutel koppelen aan de verbinding van een website kunnen gegevens live geenodeerd bewaard worden, waardoor deze veilig ingevoerd kunnen worden zonder tussenkomst van externe servers die stiekem met je mee kunnen kijken.

‘Gevoelige gegevens’ zijn bijvoorbeeld wachtwoorden of transactiegegevens. De meeste banken, webshops en grote bedrijven hebben SSL-certificaat. Er zijn twee soorten certificaten.

 

Een groen slotje in je browserbalk

Er staat https:// in plaats van http:// in je browserbalk

 

Op deze manier kun je dus veilig surfen op de website zodat dat je login- en betalingsgegevens gestolen kunnen worden.

Een SSL-certificaat kan alleen de eigenaar van de website bij een certificaatautoriteit aangevraagd worden. Daarna kan de webhosting provider het SSL-certificaat installeren in het juiste pakket op de server.

Onderstaand filmpje legt binnen een paar minuten uit wat SSl is en hoe het werkt.

Hoe herken ik een SSL-certificaat

Natuurlijk is het belangrijk als bezoeker of eigenaar van een website dat je weet wanneer een SSl verbinding actief is.

Wanneer de URL van de website begint met https:// weet je zeker dat de website beveiligd is met een SSl-cerificaat. Je kunt dit makkelijk zelf controleren in de iadres balk van je internetbrowser.

Wanneer er een SSL-certificaat actief is wordt er een slotje getoond in de adresbalk van je internetbrowser. Het kan zijn dat je browser het slotje achter de URL zet, of soms helemaal niet laat zien.

Wanneer je voor een SSL-certificaat met Extended Validation kiest. Wordt de adresbalk groen en wordt de naam van het bedrijf in de adresbalk getoond. Dit zijn specifieke SSL-certificaten die de bezoeker van de website extra signalen geeft dat de website te vertrouwen is.

Wanneer je op het slotje klikt in de adresbalk van je browser kan je vaak gedetailleerde informatie vinden over wie het certificaat aangevraagd en uitgegeven heeft.

Welke SSL certificaten zijn er?

Er zijn meerdere soorten SSL-certificaten te koppelen aan je website. De beveiliging is bij ieder certificaat gelijk alleen de toepassing en de weergave kan verschillen. Hieronder een paar van de meest gebruikte vormen.

Single Domain SSL-certificaat
Dit is het meest gebruikte certificaat dat voor maximaal 1 domein of subdomein gebruikt kan worden. Dit betekend dat alleen je hoofdwebsite beveiligd wordt door het certificaat. Je webshop zal dus beveiligd zijn maar bijvoorbeeld account.jewebshop.nl zal geen SSL verbinding hebben.

Wildcard SSL-certificaat
Bij een Wildcard SSl-certificaat zijn alle subdomeinen van je domeinnaam automatisch beveiligd met een SSL verbinding.

Extended Validation SSL-certificaat
Extended Validation SSL-certificaten werken precies hetzelfde als een Single Domain SSL-certificaat qua beveiliging, maar voegt bedrijfsinformatie toe aan de adresbalk voor extra vertrouwen richting de bezoeker. In sommige browsers wordt de adresbalk groen bij het gebruik van dit certificaat.

Multi Domain SSL-certificaat
Deze SSL-certificaten kunnen gebruikt worden om verschillende domeinnamen binnen één certificaat te beveiligen. Dit is handig voor bijvoorbeeld bedrijven die online actief zijn in verschillende landen en daar aparte domeinnamen voor gebruiken.

De certificaatautoriteit voert een handmatige bedrijfscheck uit voor het certificaat door een uitgebreide check van de bedrijfsgegevens (meestal via de Kamer van Koophandel) en een telefonisch gesprek ter verificatie.

Welk certificaat moet ik kiezen?

Welk SSL-certificaat er voor een webshop of website gekozen wordt hangt dus af van de wensen van de eigenaar van de website. Normaal gesproken is een Single Domain SSL-certificaat voldoende, maar wanneer er meerdere subdomeinen (Wildcard SSL-certificaat) beveiligd moeten worden of is er een wens om extra vertrouwen te genereren bij klanten (Extended Validation SSL-certificaat) dan kan er voor andere SSL-certificaten gekozen worden.

Conclusie

Het hebben van een SSL-certificaat is in mijn ogen een must voor elke onderneming. Het is een eenvoudige en betaalbare manier om professioneel over te komen en aan te geven dat je geeft om de privacy van bezoekers. Dat het bijdraagt aan je ranking in Google, is een extra pluspunt. Regel het dus eenmalig, en profiteer er nog jaren van!

 

leave a comment

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: