Schoonebeek - Den Haag info@brendesign.nl

Waarom ontwerpt een grafisch vormgever niet in word of excel?

14 december 2017 Brendesign 0 Comment

Grafisch vormgevers en designers werken met ontwerp programma’s zoals Adobe Illustrator, Adobe Indesign, Adobe Photoshop, Qwark-X Press en zoveel meer… Waarom gebruiken we niet gewoon Word of Excel? Dat heeft iedereen toch op zijn computer staan en iedereen kan er wel eens iets mooi’s mee maken. Waarom kan het niet gedrukt worden?

Office programma’s zoals Excel en Word

Page, Microsoft, Word, Excel, Access, Publisher zijn toffe programma’s maar ‘office programma’s’ een kantoor softwarepakket speciaal ontwikkeld om bureau werk via de computer of makkelijk aan tekstverwerking en berekeningen te kunnen doen. Ze zijn al ingesteld met basis lay-out. Ze zijn niet gemaakt om te lay-outen (ontwerpen).
Basis koppen en paginanummering en lettertypes etc. Ze helpen je op voorhand alles al netjes te bepalen. Zodat jij je vooral nog met je inhoud of berekeningen bezig kan houden. Ze springen naar de juiste lay-out, zetten alles om in RGB kleuren. En compromitteren alle foto’s direct om naar 72 DPI. Waardoor je lichte foto’s hebt en je document niet te zwaar weegt.  Makkelijk om op te slaan of te mailen is. Ze zijn dus al heel erg bepaald wat lay-out betreft.

Lay-out programma’s – alles is vrij

Het verschil met tekstverwerkingen programma’s. zit het in het feit dat nog niets bepaald is… Alles is vrij! Als lay-out start je van een leeg blad dat je volledig kunt bepalen van grote, millimeters, pixels, punten,… Je begint met een leeg blad. Het geeft je een enorme vrijheid om te ontwerpen. Dingen uit te testen, zonder dat ze verspringen. Kleuren te kiezen, volgens de basis kleurenwaaiers en druk of schermkleuren die er bestaan zoals CMYK, RGB, … Alles is vrij te bepalen en vrij te kiezen en in te stellen.

Fonten (lettertypes) interlinie, vormen,  marges, je zet het op je blad waar je wilt zonder het verspringt, je kunt spelen met foto’s en vectoren. Je kunt gebruik maken van de X en Y as. Alles wat een lay-out nodig heeft om zijn ontwerp tot het beste eindresultaat te laten komen is mogelijk. Je kunt er ook zelfs boeken en brochures in opmaken. Super handig dus.

Druk klaar maken

Het voordeel aan een lay-out programma is ook dat je alles kunt instellen zodat je het direct kunt laten drukken. Je kunt het via PDF zo aanleveren dat de drukker er check op doet en het zo in druk kan. Terwijl dit met office programma’s onmogelijk is. Daar mist de drukker alle technische details die nodig zijn om tot een goed resultaat te komen. Ook de resolutie is te laag, de kleur klopt niet, etc

Maak dus gebruik van een professionele ontwerper of leer werken met een lay-out programma. Dat gaat veel onnodige kosten en teleurstellingen besparen.

Succes!

leave a comment

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: