Schoonebeek - Den Haag info@brendesign.nl

PSD Tutorial: Lagen in Photoshop

20 november 2017 Brendesign 0 Comment

In photoshop heb je de mogelijkheid om in lagen te werken, wat betekend dat je dus in meerdere lagen over elkaar heen werkt. Als dit één van de eerste keren is dat je in het programma werkt dan lijkt het allemaal heel erg ingewikkeld maar eigenlijk valt het allemaal best mee, je moet alleen even weten hoe. Door veel tutorials te lezen of een cursus te volgen krijg je het al snel onder de knie.

Wat zijn lagen in photoshop?

Wanneer je foto’s bewerkt in Adobe Lighroom of één van de andere fotobewerkingsprogramma’s dan werk je vaak met één plat beeld. De bewerkingen die je doet, doe je dus alleen op die ene laag. Natuurlijk kun je er in photoshop ook voor kiezen om met één laag te werken maar je kunt er ook voor kiezen meerdere lagen boven op elkaar te leggen en daar verschillende bewerkingen in te doen.

Door iedere bewerking op een nieuwe laag toe te passen krijg je dus een originele foto met daar boven op bewerkte lagen. Lagen kun je ook uitschakelen, wat soms een heel groot voordeel kan zijn. Stel je vindt een bewerking toch niet mooi dan kun je deze weer ongedaan maken of even onzichtbaar maken om het verschil te kunnen zien. Je ziet dan de originele foto met aan de rechterkant de verschillende lagen

Achtergrondlaag

De achtergrond laag is zoals de naam al zegt de laag die onderop ligt. Wat meestal de originele foto is. Bovenop deze laag kun je nieuwe lagen aanmaken met bewerkingen of tekst. Waardoor je dus tekst kunt toevoegen op een foto. Zoals hieronder te zien staat er op de achtergrond laag een laag met tekst. Deze tekst is toegevoegd met behulp van een tekstlaag.

Laag onzichtbaar maken

Vind je de tekst niet mooi? Of wil je hem even onzichtbaar maken. Bij de pijl op de afbeelding  zie je een oogje staan. Door op het oogje te klikken wordt de laag tijdelijk, dus totdat je er weer op klikt, uitgeschakeld.

Aanpassingslaag

Wanneer je je achtergrond laag gaat bewerken is het aan te raden om deze laag te dupliceren, zodat je altijd het originele bestand houdt mocht er wat fout gaan. Klik hiervoor in het deelvenster lagen met de rechtermuis klik en kies de optie “laag dupliceren” Nu heb je de laag gedupliceerd en staat er in het deelvenster een nieuwe laag die background copy heet. Nu kun je op deze laag de bewerkingen toepassen.

Stel je wilt de laag wat lichter maken (de gedupliceerde laag) en je wilt het alleen op bepaalde delen van de foto toepassen. Dan kun je een masker aanmaken door op dit icoontje te klikken. Zodra je hierop klikt zie je een wit vlak naast de laag verschijnen. Dit witte vlak is het masker. Alles wat wit is wordt direct zichtbaar met de ingestelde dekking. Als het hele vlak wit is wordt de bewerking dus op het hele vlak uitgevoerd. Vervolgens kun je de achtergrond kleur instellen als zwart en met het penseel (in de gereedschappenbalk aan de linkerkant) en schilder je over alle delen heen die je niet lichter wilt hebben, dit deel van het masker wordt dan zwart. Alles wat zwart wordt in het masker wordt gewist waardoor de laag die eronder zit op die plekken weer zichtbaar wordt.

Conclusie

Door in Photoshop te werken met lagen, zijn de bewerkingen die je doet niet definitief. Je kunt iedereen laag uitschakelen of verwijderen en zelfs meerdere doorschijnende lagen over elkaar heen plaatsen. Bewerk je de foto wel in één laag dan kun je je laatste bewerking wel gemakkelijk ongedaan maken. Als je een aantal bewerkingen ongedaan wilt maken dan gaat dat helaas niet.

leave a comment

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: