Paddestoelen fotograferen: 10 tips

27 oktober 2017 Brendesign 0 Comment

Herfst! En dus weer tijd om er op uit te gaan met je camera. De mooie kleurstelling van de paddestoelen en de gevallen bladeren geven een fijn sfeerbeeld.

Paddestoelen zijn dan ook een geliefd onderwerp om in deze tijd te fotograferen. Juist omdat er ontzettend veel soorten zijn.

10 tips voor het fotograferen van paddestoelen!

1. Neem de tijd

Neem de tijd om vooral goed om je heen te kijken. Paddestoelen zijn altijd goed verscholen tussen de bladeren.  Gelukkig hoef je niet bang te zijn dat ze opeens weglopen, of dat er een kabouter uit komt ;-). Neem daarom ook gerust de tijd als je er een hebt gespot om een zo mooi mogelijke compositie te kiezen. En natuurlijk de juiste instellingen, al kun je met de automatische instellingen ook prima foto’s maken. Neem vooral ook de tijd om eens van het pad af te gaan.

Deze grote valt daarin tegen weer goed op

2. Fotografeer paddestoelen met weinig scherptediepte

De meeste paddestoelen zul je op de grond tegenkomen. Voor een mooi effect zul je dus zelf ook vaak door de knieën moeten of wellicht moeten gaan liggen voor dat ene mooie plaatje. Door te fotograferen met een kikkerperspectief creëer je sneller diepte in je foto en wordt de achtergrond eerder wazig omdat de afstand tussen de paddestoel en de achtergrond wordt vergroot.

Neem de tijd om de mooiste paddestoelen te vinden en te fotograferen.

Sommige paddestoelen zijn niet groter dan je duim je moet dus goed kijken

3. Perspectief

De meeste paddestoelen zul je op de grond tegenkomen. Voor het mooiste effect zul je dus ook dicht bij de grond of misschien zelfs wel liggend moeten fotograferen.  Door te fotograferen vanuit een kikkerperspectief creëer je bovendien sneller diepte in de foto en zal de achtergrond sneller wazig worden, omdat het de afstand tussen het object en de achtergrond groter wordt.

Ook bij deze mooie rode paddestoel moest ik liggen.

Door verder in te zoomen wordt de achtergrond nog waziger.

4. Neem een vuilniszak/plastic tas mee

Juist voor het kikkerperspectief is het handig als je bij een natte ondergrond een zak neer kan leggen. Zo bespaar je een setje natte kleren 😉

5. Gebruik LiveView bij het fotograferen van paddestoelen

Wanneer je laag bij de grond fotografeert is het soms lastig om door de zoeker te kijken en zo een goede compositie bepalen. In dat geval is het makkelijk om LiveView te gebruiken, helemaal wanneer je een kantelbaar LCD-schermpje hebt.

6. Fotografeer met zoom of van dichtbij

Zoom in of kom wat dichterbij om de paddestoel groter in beeld te krijgen. Dit zorgt ervoor dat je de foto na de tijd niet hoeft te croppen. Op die manier kun je de vorm en eigenschappen het beste vastleggen.

Met een macro-objectief kun je een paddestoel van heel dichtbij fotograferen en zelfs de kleinste details vastleggen, denk aan de mooie witte stippen op de rood-met-witte paddestoelen. Of de onderkant van de hoed.

Heb je geen macro-objectief? Probeer dan de macrostand van je camera eens. Doordat de bouw van het objectief anders is, kun je hiermee vaak ook heel dichtbij het onderwerp komen.

7. Kies de juist hoek

Soms is een paddestoel een beetje beschadigd, bijvoorbeeld door een takje, insecten of een dier. Deze beschadiging lijkt natuurlijk niet mooi op de foto, probeer daarom de beschadiging buiten beeld te houden door bijvoorbeeld vanuit een andere hoek te fotograferen of op een andere plek in de foto zet waardoor het minder opvalt. Vergeet ook niet om de achtergrond in de gaten te houden.

Bepaal heel bewust vanuit welke hoek en hoogte je de paddestoel op de foto zet.  Het spinnenweb is in deze foto goed zichtbaar.  De achtergrond is rustig waardoor juist dat detail goed opvalt. Zou je de foto van een andere hoek hebben genomen dan zou je het detail niet eens opvallen. Doordat het licht op de paddestoel valt en de achtergrond rustig is valt je oog juist op de paddestoel.

8. Haal storende, sprietjes of blaadjes weg

Wanneer je het standpunt en de compositie hebt bepaald, kijk dan goed naar de omgeving er om heen. Haal takjes, sprietjes en blaadjes op de grond of in de buurt van de paddestoel weg. Dit zorgt ervoor dat de aandacht op de paddestoel gericht is.

Een paar aanpassingen mogen best, zonder dat sprietje is de foto veel beter.

9. Speel met (tegen)licht

Het licht misschien wel een van de belangrijkste factoren voor een goede foto. Je hebt veel meer kans om een goede foto te maken als het mooi weer is. Op een bewolkte dag krijg je een heel ander resultaat dan bij zonlicht. Als de zon op een paddestoel schijnt maakt het de omgeving juist weer zo donker. Een te zonnige dag is dan ook weer niet positief. In dit geval is het dan juist weer leuk om te spelen met tegenlicht. Zodat juist de omgeving mee gaat spelen in je foto.

10. Breek de regels en wees creatief

Uitzonderingen bevestigen de regel. Gebruik bovenstaande tips als richtlijn of hulpmiddel bij het fotograferen van paddestoelen, maar wees niet bang om ook eens een uitzondering te maken. Laat je creativiteit de vrije loop bij het maken van die net iets andere, gave foto!

leave a comment

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: