Schoonebeek - Den Haag info@brendesign.nl

Hoe maak ik een goed ontwerp?

5 november 2017 Brendesign 0 Comment

Ontwerpen is een bijzonder vak, bij elk ontwerp begin je met een leeg a4 velletje en het eindigt in een kunstwerkje. Maar hoe komt het toch dat sommige ontwerpen zo sprekend zijn? Maar wat zijn nou de geheimen van een goed ontwerp? In dit blog geef ik je een aantal tips waaraan een goed ontwerp moet voldoen. Elke vormgever werkt anders, toch zijn er een aantal basisregels.

Grafisch vormgeven

Kun je ontwerpen leren? Ja en nee. Voor het ontwerpen heb je wel degelijk talent nodig, goed kunnen tekenen en creatief zijn is een pré voor dit vak. Dat kun je niet leren dat moet van jongs af aan al in je zitten. Met onderstaande tips kom je al een heel eind met het maken van een goed ontwerp.  Just follow the steps.. 😉

Layout

Probeer vanuit de basis te ontwerpen. Probeer grote vlakken, tekst en foto’s af te wisselen met kleine vlakken, als een soort ding en yang. Hierdoor krijg je afwisseling en dus spanning in je ontwerp. Het ontwerp staat of valt met de layout. Plaats bijvoorbeeld aan de onderzijde een balk of blok, dit is de fundering van je ontwerp, hierop bouw je dus verder.

Kleurgebruik

Probeer met maximaal twee kleuren te gebruiken naast een donkere kleur. Gebruik bij voorkeur de kleuren van je logo of uit een foto die je in het ontwerp gebruikt, daardoor creëer je rust en eenheid in je ontwerp. Je kunt ook afgeleide kleuren gebruiken heb je bijvoorbeeld donkerblauw in je logo dan kun je lichtblauw gebruiken als afgeleide kleur voor de achtergrond. Gebruik zwart bijvoorbeeld voor de tekst, dat zorgt voor goede leesbaarheid. Let op dat alle kleuren wel goed bij elkaar passen en dat het geen circus wordt. Voeg desnoods wat schaduw toe aan de blokken die je gebruikt, dit geeft contrast en dus wat diepte aan je ontwerp, wat het weer spannend opvallend maakt.

Lettertypes

Wat voor het kleurgebruik geldt, geldt natuurlijk ook voor het lettertype. Maak het qua lettertypes niet te druk, kies dus maximaal twee lettertypes in je ontwerp. Let bij het kiezen goed op of je keuze hebt in light, bold en italic. Door light en bold te gebruiken creëer je weer contrast wat het ontwerp net weer iets meer geeft.

Foto’s

Zorg dat de gebruikte foto’s groot genoeg zijn, kijk dus naar het aantal mb, een foto met de grootte van 120kb is veel te klein om te gebruiken, deze wordt onscherp. Een foto met de grootte van 12200×1200 kun je bijvoorbeeld prima gebruiken op een website of in een brochure. Probeer je foto’s iets te bewerken in bijvoorbeeld Lightroom, Photoshop of Luminar om ze fris en kleurrijk te maken en probeer er wat diepte in te krijgen door te spelen met licht en donker. Als je gebruik maakt van een foto waar mensen op staan probeer dan de foto zo te plaatsen dat de mensen uitkijken naar bijvoorbeeld de aanbieding,

Vormen

Gebruik grote en kleine vlakken, foto’s of vormen om je ontwerp spannend te maken. Probeer foto’s over het hele ontwerp te verdelen, de vlakverdeling moet in evenwicht zijn. Heb je bijvoorbeeld een rond logo, dan kun je bijvoorbeeld de ronde vormen terug laten komen in je ontwerp dus ook in je lettertype.

Conclusie

Laat kleuren, vormen en lettertypes terugkomen in je ontwerp. Gebruik niet teveel kleuren, vormen en lettertypes, maar probeer te variëren. Zorg voor rust en evenwicht. Breng foto’s op kleur en plaatst deze op de juiste manier in je ontwerp. Soms is het mooier de foto de croppen als dat de afbeelding mooier maakt. Een mooi ontwerp is een kwestie van de juiste balans vinden in combinatie met de juiste kleuren, vormen en lettertypes.

Lukt het niet?

Wil het niet lukken om de juiste balans in je ontwerp te vinden of laat je het liever aan iemand anders over? Neem gerust contact met mij op: info@brendesign.nl

leave a comment

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: