Het Teuto… Teut.. Teutoburger Wald…

Zo moeilijk als het uit te spreken is zo adembenemend mooi is het hier. 3.5 uur rijden vanaf de grens van Nederland zit je al echt in het buitenland. Tenminste zo voelt het want Duitsland ligt eigenlijk vlak om de hoek. Een groot meer, bos erom heen, in de verte hoge heuvels.

Er zijn mythes dat de Externsteine als cultusplaats een grote rol speelde bij Germaanse stammen maar bewijs daarvoor is niet gevonden. Dat stopt echter niet de fascinatie van sommigen voor de rotsen. Ieder jaar komen druïdes, heksen en aanbidders van Keltische goden hier de zonnewende vieren.

In de middeleeuwen kreeg de Externsteine een religieuze functie. In de ingehakte ruimtes in de stenen werd een kerk geplaatst en lange tijd trokken de rotsen pelgrims.

In de wand van één van de rotsen is in de twaalfde eeuw een reliëf gehakt van de kruisafneming van Jezus. Dit is het oudste bewaard gebleven reliëf in natuursteen in West-Europa.

Kijk zelf maar even hoe mooi het is:

Een straalende lucht boven het gebergte, de weerspiegeling in het mooie water een zacht briesje.

Met knikkende knietjes klim ik via een trap, gehakt in het gebergte omhoog. Zachtjes fluisterend dat ik niet naar beneden moet kijken, want ja ik heb hoogtevrees. Maar eenmaal op de top ben ik dat snel vergeten. Wauw wat een uitzicht! De mooie gekleurde boomtoppen, de zakkende zon op de achtergrond, een vogeltje hier en daar die nog even snel zijn laatste liedje voor het slapen gaan fluit. Even vergeet ik alles om mij heen.


But what comes up…. En zo gaan we dus met nog meer knikkende knietjes naar beneden haha, want de ene tree is smaller en niets dieper dan de andere. En geloof me deze trap is echt heel stijl. Nog snel een fotootje van de ondergaande zon halverwege voordat ik weer terug naar de auto ga voor een lange rit naar huis.

Dit moest ik even met jullie delen 😉

Liefs Brenda

leave a comment

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: