Schoonebeek - Den Haag info@brendesign.nl

Fotograferen in een dierentuin

11 november 2017 Brendesign 0 Comment

Wildlife fotografie, elke fotograaf droomt ervan. Een beer of wolf in het wild vastleggen is de ultieme droom voor veel fotograven. Voor de wat mindere daredevils kun je tegenwoordig ook veilig achter een raam of hekje de dieren fotograferen.  

Fotosafari

Veruit de beste manier om wilde dieren te fotograferen is het bezoeken van een dierentuin of wildlife park. Je hoeft niet uren door de jungle te sjouwen en je bent er zeker van dat het dier er ook zal zijn.

Te makkelijk? Fotograferen in een dierentuin is verre van makkelijk.  Dik glas, hekken op de achtergrond, mensen die er voor staan en soms een te grote afstand tot een dier. Maar hoe maak je dan toch die ene mooie foto?

Leer het dier kennen

Het klinkt misschien heel raar, maar leer het dier dat je wilt fotograferen kennen. Kijk hoe hij zich gedraagt, waar hij op reageert, welk moment is hij het meest actief. Allemaal dingen om rekening mee te houden. Als je je hier in verdiept wordt het makkelijker wanneer je die ene mooie foto kunt maken. En dan is het natuurlijk de kwestie van wachten op het juiste moment. Dat vergt soms veel geduld kan ik je vertellen.

Ook dieren hebben hun rustmomentjes nodig, het kan dus zijn dat je op tijden komt dat het dier zich net even terugtrekt. Leeuwen en tijgers slapen het grootste gedeelte van de dag. Laat in de middag wanneer de meeste bezoekers alweer richting huis gaan, is vaak het moment dat de dieren weer tevoorschijn komen. Dit is voor jou het moment om je camera te pakken en het juiste moment af te wachten.

Zoek de drukte niet op

Probeer drukke momenten zoals schoolvakanties en weekenden kun je beter vermijden.  Drukte geeft dieren stress, en dus zijn ze relaxter op het moment dat het wat rustiger is. Het mooiste moment, en vaak ook het drukste moment, is natuurlijk in de lente als de dieren jonkies krijgen. In de zomer zijn de reptielen en de vogels juist actiever.

Daarnaast is het handig dat je de werkwijze van de dierentuin leert kennen. Wanneer zijn de tijden dat de dieren gevoederd worden, dat zijn vaak de momenten die de mooiste plaatjes geven.

Let ook op welke dieren er rondlopen in de dierentuin, de ene dierentuin heeft bijvoorbeeld veel exotische vissen, en de andere heeft weer meer Afrikaanse dieren, of misschien wel een panda. De keus voor wat je wilt fotograferen bepaalt dus ook welke dierentuin het meest geschikt is om te bezoeken.

Compositie

De beste foto’s zijn vaak de simpelste foto’s met zo min mogelijk afleidende elementen, zodat de aandacht op het dier valt. Hier kun je onderandere een telelens voor gebruiken. Deze lens is het meest handige als je dieren gaat fotograferen. Er zit vaak een ruimte tussen het verblijf en de wandelpaden. Met de telelens kun je de dieren toch dichtbij halen. Ook heb je de mogelijkheid om de storende elementen uit beeld te laten en een mooie scherpte diepte te creëren. Ook met minder zoom kun je prima foto’s maken, alleen heb je dan minder scherpte diepte.

Richt je bij het fotograferen op de ogen van het dier. Met de ogen scherp in beeld creëer je meer persoonlijke binding met het dier, en wordt het een echt portret. Verplaats je op gelijke hoogte met het dier, probeer in hun wereldje te kruipen. Dit kan dus betekenen dat je soms moet liggen voor de perfecte foto.

Beton, hekken en glas

Dierentuinen houden niet altijd rekening met fotografen, wat betekend dat de omheiningen vooral zijn gericht op de veiligheid van de toeschouwers. De verblijven zijn er vooral op gericht om de natuurlijke habitat van de dieren zoveel mogelijk na te bootsen, hekwerk en dik glas zijn dus vaak onvermijdelijk. Gelukkig maken steeds meer dierentuinen gebruik van andere oplossingen zodat er natuurlijke grenzen zijn aan de verblijven. Wat het voor de fotograaf een stukje makkelijker maakt.

Helaas wordt er nog steeds vaak gaas gebruikt, denk dat vogelverblijven. Deze hokken hoef je niet over te slaan als het om fotograferen gaat. Als je je camera dicht genoeg tegen het gaas aan drukt verdwijnt het gaas uit beeld. Let er natuurlijk wel op welk dier zich achter het gaas bevindt. Struisvolels zijn bijvoorbeeld geneigd om te pikken als je te dichtbij komt.

Af en toe moet je de omheining ook gewoon accepteren dat het er zit en er soms zul je een verblijf ook voorbij moeten lopen omdat fotograferen er gewoon niet in zit. Klim onder geen beding over een afzetting voor die ene foto. Probeer eens om het verblijf heen te lopen, de andere kant van een verblijf kan soms een hele andere aanblik geven. Blijf dus niet op een punt staan, maar probeer de beste compositie te vinden.

Glas en hekken reflecteren licht en laten dus soms schaduw achter. Op verschillende momenten van de dag heb je bij een verblijf hinderlijke reflecties of een te volle zon. Probeer dan een bewolkte dag uit te kiezen, zodat het licht wat zachter is en je minder last hebt van de reflecties.

Vooral als het verblijf donker is en er veel daglicht van openstaande deuren of een raam op het glas valt heb je te maken met reflecties. Probeer dan de camera zo dicht mogelijk tegen het glas aan te drukken of maak gebruik van een zonnekap.

Let natuurlijk wel op vingervlekken, of krassen op het glas, deze wil je natuurlijk niet in beeld hebben. Zoek een plek waar je hier zo min mogelijk last van hebt, of veeg eventueel het glas schoon met een doekje of je mouw.

Zet je flits uit!

Vooral bij glas heeft het weinig zin om de flits aan te zetten, als dit al is toegestaan. Zeker niet met je camera zo dicht tegen het glas aan. Een draaibare flitser zou wel kunnen helpen als je hem bijvoorbeeld na het plafond richt of op de muur.

Bewerken

Een van de voordelen van digitale fotografie is dat je achteraf je foto’s kunt nabewerken. Zo kun je storende delen van je foto afsnijden of schaduw wegpoetsen met fotoshop. Wees niet bang om dit te doen, een hek op je foto is natuurlijk geen mooi gezicht.

Nieuw Project

Binnenkort start ik een nieuw project met Desiree Kersten, van Buro Kersten (http://www.burokersten.com). Fotograferen in een dierentuin. Houdt dus mijn blogs en Instagram in de gaten voor de resultaten.

leave a comment

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: