De Amsterdamse Waterleidingsduinen…

17 oktober 2017 Brendesign 0 Comment

De Amsterdamse Waterleidingsduinen, eigenlijk een industriegebied (waternet), is het grootste duingebied in Nederland. Een groot uitgebreid gebied waar je heerlijk kunt wandelen op en buiten de paden.

Soms heb je van die dagen dan heb je één en al geluk. Zo ook vandaag, de dag begon al prachtig, 20 graden en dat voor eind oktober! Iets na de middag lopen we het gebied in, voor ons lopen wat hertjes opzoek naar vers gras. Als ze ons zien rennen ze dieper het bos in. Heerlijk om zo de dag te beginnen. We zijn deze dag speciaal iets later weggegaan zodat de meeste mensen het gebied alweer uit zouden zijn. Dit geeft de dieren meer kans zich te laten zien aan ons.

Paddestoelen

Niet alleen is het gebied rijk aan dieren, maar ook aan planten, bloemen, heel wat mooie oude bomen en rond deze tijd vooral ook veel paddestoelen. De meest mooie kleuren en “ontwerpen” kom je tegen als je goed kijkt. De rood met witte, oftewel de vliegenzwam is de meest opvallende paddestoel. De rode stippen zijn nog een deel van het omhulsel waarin de paddestoel “opgesloten” zat voordat deze uit de grond omhoog kwam. Deze spoelen na een heftige regenbui weer van de paddestoel af.

Bronstijd van de herten

Na de paddestoelen uitgebreid gefotografeerd te hebben lopen we door. In de verte horen we het burlen van een hert die opzoek is naar een vrouwtje. September is de tijd dat de edelherten opzoek gaan, de bronstijd.

Om indruk te maken en om de vrouwtjes te lokken maken ze daarbij een apart diep en zwaar geluid, het burlen. Het ene mannetje wil natuurlijk niet dat het andere mannetje meer vrouwtjes lokt dus onstaan er in deze tijd ook vaak gevechten tussen de herten met hun mooie grote geweien. Meestal wint het edelhert met de zwaarste en hardste burl de strijd. Hij wordt dan de vader van de kalfjes.

We blijven even staan maar helaas hij laat zich niet zien. Wel horen we de geweien in de verte tegen elkaar aan slaan.
Even denken we een mannetje te zien, maar helaas deze is nog te jong om te paren. Overigens wel een prachtig beest!

We wandelen verder en genieten van het mooie uitzicht. De laaghangende zon en de aangename temperatuur maakt dat je alles om je heen even vergeet. Juist de combinatie van de vele herfstkleuren en de warmte maken het een sfeervol park.

Aangenaam verrast

Opeens zien we hem lopen. Kijk een vosje! Wauw wat bijzonder. Ik pak mijn camera en kan nog net een paar mooie plaatjes schieten. Het beestje laat zich een paar seconden bekijken, zet zijn geur af tegen een boompje en ontsnapt dan weer uit de publiciteit. Wauw wat bijzonder. We kijken hem nog een stukje na en lopen dan door.

Zelf hebben we inmiddels ook wel zin in een korte pauze en ploffen een stukje verder neer in het gras. We drinken wat, we eten wat en dan komt hij opeens vanuit de verte aangelopen. Weer pak ik mijn camera en dit keer gunt hij ons een privé momentje. Hij gaat er echt voor liggen en we blijven maar schieten. Wauw, steeds een stukje dichterbij, wat een cadeautje op deze mooie dag. Tamelijk op zijn gemak komt hij steeds een beetje dichterbij. We gaan er bij liggen in het iet wat natte gras, maar dat maakt ons niks uit. Als een echt fotomodel draait hij steeds zijn koppie een beetje bij.

Op een gegeven moment voelt hij zich zo op mijn gemak dat hij ons zelfs een beetje uitdraagt. Al spelend en gekke geluidjes makend laat hij zich vastleggen. Zelfs als één van ons gaat staan om dit leuke plaatje te maken blijft hij rustig liggen.

Op een gegeven moment is meneer de vos het zat en kiest het hazenpad. We kijken op de klok en zijn gewoon al een uur verder. Het begint al langzaam donker te worden en we mogen nog zo’n 5 a 6 kilometer teruglopen. Onderweg komen we zelfs de boswachter nog tegen die ons verzoekt het gebied uit te gaan, voor onze eigen veiligheid maar ook om de dieren hun rust te gunnen. We lopen in stevige pas weer richting de uitgang terwijl de zon langzaam ondergaat. En ja hoor daar is hij!

Zonsondergang

Wauw wat worden de kleuren mooi terwijl de zon onder gaat. Snel schieten we nog wat plaatjes. Onderweg komen we nog een aantal mensen tegen die ook richting de uitgang gaan. Na hoogstwaarschijnlijk net zo’n topdag als dat wij gehad hebben 😉

Liefs Brenda

leave a comment

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: