De adembenemende krijtrotsen van Rügen

2 september 2018 Brendesign 0 Comment

Een lange rit staat vandaag voor de boeg, vanaf schoonebeek richting Rugen. Zo’n vijf en een half uur rijden. Samen met Desiree (BuroKersten.com) gaan we op weg in de vroege ochtend. De zon is nog niet eens op zodra we wegrijden. Na een paar kleine dutjes onderweg komen we zo rond het middag uur aan op het Duitse eiland Rugen.

De Krijtrotsen bij Rugen, vlakbij het dorp Sassnitz en in het Jasmund National Park behoort tot een van de vijf locaties in Europa waar krijtrotsen te vinden zijn.

De door het krijt witte opgelichte rotsen, op het eiland Jasmund is een van de kenmerken van Rugen. Vanaf zeeniveau zo’n 20 tot 100 meter boven zeeniveau vormen de krijtrotsen een adembenemende skyline. Het contrast is uniek. Het blauwe water en de groene beukenbossen zorgen voor een adembenemend uitzicht.

De totale krijtrots kust is zo’n 15km lang en is vanaf het water het beste te bekijken. Natuurlijk is het ook mogelijk om lopend de rotsen van onderen te bekijken. Dit is wel een uitdaging aangezien we over stenen/keien heen moeten lopen.

Maar zeg toch zelf, de lange tocht en het half struikelend wandelen over de keien zijn deze plaatjes echt wel waard.

Maar wat een bijzondere ervaring is dit zeg. De erosie is duidelijk zichtbaar. Tijdens elke regenbui vallen er stukjes rots naar beneden en tijdens iedere storm verdwijnt er weer een stuk kust. Het is dus goed mogelijk dat er over 100 jaar nog maar weinig krijtrots te zien zal zijn.

Er valt zoveel te zien op het eiland dat we helaas niet overal tijd voor hadden, maar een ding is zeker. Hier komen we sowieso nog een keertje terug! Na een lange rit naar huis komen we om middernacht weer thuis en duiken we gelijk ons bedje in.

leave a comment

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: